zaterdag 1 september 2012

Zelfgemaakte vlierbessensiroop...

Deze week heb ik vlierbessensiroop gemaakt. Het zou goed werken als anti-griepmiddel en ook bij verkoudheid. Nooit verkeerd om een voorraadje in huis te hebben.


Eerst de bessen plukken en thuis de besjes verwijderen. Je kunt de besjes afritsen met een vork. Zelf heb ik er de tijd voor genomen en het met de hand gedaan. Dit vond ik makkelijker dan achteraf de onrijpe en aangetaste besjes er met de hand uit te vissen. Een heerlijk klusje als je wilt onthaasten...


Daarna de bessen afspoelen en vervolgens in een pan aan de kook brengen. In het begin goed opletten dat de besjes niet aanbranden.


Al gauw vormt er zich een laagje sap op de bodem. De bessen net zo lang laten koken totdat er geen vocht meer bij komt. Dit duurt ongeveer een minuut of 10-15.


Daarna alles door een zeef gieten.


Met een ronde opscheplepel heb ik het laatste beetje sap uit de pulp gedrukt.

Wat een prachtige kleur rood heeft het sap. Volgens mij kun je daar prachtig wol mee verven...

In totaal was de opbrengst 5,5 dl pure vlierbessen sap. Hier heb ik 550 gram suiker bij gedaan. Alles opnieuw aan de kook gebracht. De suiker laten oplossen in het sap. Alles overgieten in potjes.

Deze van te voren steriel maken door ze in water te koken. Vervolgens de dop er op draaien en de potjes een poosje op de kop laten staan... Helaas vergeten hier foto's van te maken maar het spreekt denk ik wel voor zich...


En dan is dit het resultaat van al die huisvlijt. Uit het linkerpotje is al wat siroop. Elke dag neem ik een eetlepel.

Vlierbessensiroop zou een uitgesproken smaak hebben, maar ik vind het wel lekker. En... volgens mij helpt het echt tegen het hoesten...

16 opmerkingen:

  1. Nou, mocht er komende winter een griepepidemie komen, dan gaat die jouw deur vast voorbij! Ik heb nog nooit vlierbessensap gemaakt, maak wel elk jaar een grote hoeveelheid verschillende jams. Heerlijk werkje!
    Groetjes,
    Paula

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hoor helpt echt! ons moemoe maakt dat ook altijd, we vonden de bessen op de spoorwegberm
    maar dit jaar zwaar gesnoeid en nergens bessen te vinden, lap zeg

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vroeger maakte ik dit veelvoor de kinderen. Ik vroor het sap in en dan pakte ik een liter uit de diepvries deed er dan suiker bij en maakte de sap. Lengde het aan met water voor limonade voor de kinderen.
    De eerste jaren deed ik het gelijk in flessen totdat ze gingen gisten
    En dronken kids was niet de bedoeling.

    Kan ook met de vlierbloesem ook heel lekker en gezond
    Succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Willeke dat ziet er lekker en gezond uit, laat de winter maar komen!!!!

    Lieve groetjes van Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er lekker uit. Heb vroeger wel vlierbessenjam gemaakt. Toevallig hadden we het er van de week over om het weer een keertje te doen. Even de bossen van Flevoland in en plukken.
    Groetjes Marguerite
    Ps. waren jou besjes zo schoon, bij mij zaten ze altijd vol met spinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk dat je erover schrijft, toevallig dacht ik er van de week ook aan.
    Ik heb er vandaag opgelet, ook hier zijn de bessen rijp voor de pluk. Ooit maakte ik limonade en likeur, en dat wilde ik nu ook weer gaan doen. Ik deed de bessen altijd in de Romertopf in de oven, in de pan is ook een idee. Morgen maar eens op vlierbessenjacht!
    Fijne zondag, Noor!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk,ratchig ik heb vlierbessen in de tuin, dus hoef er niet ver voor.
    Ga het zeker proberen!

    Ik ben een nieuwe volger, ik heb je blog tot 2009 gelezen. Leuk dat je erbij vermeld waar leuke patroontjes te vinden zijn.
    Bedankt hiervoor!

    Fijn weekend verder, Evelyne

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jammie, wat ziet het er heerlijk uit! Ik hoop ook nog wat jam te koken, maar de vlieren in mijn tuintje zijn al kaalgegeten door de vogels.. bijven die tenminste deze winter gezond!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Alleen van het lezen zit ik hier volkomen relaxed te zijn!
    Leuke roestige bezigheid, moet ik ook eens doen, hoef ik me niet te vervelen.

    Zonnige groetjes *+*

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Willeke, ik kan het boekje zo een twee drie niet vinden, maar heb wel deze site gevonden met verschillende toepassingen met Vlierbessen. Veel plezier met kokkerellen.
    http://www.annabee.net/vlierrecepten.html

    fijne zondag, Noor

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk dat je het ons zo stap voor stap laat zien hoe je het doet, weer wat van geleerd toch............gr.Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nog even;
    Ik heb het boek gevonden, maar er staat geen vlierbessenlikeur in. Ik denk dat ik gekeken heb naar andere likeurtjes en er mijn eigen draai aan gegeven heb. Het is inmiddels minstens 15 jaar geleden, dus ik weet het niet meer. Het boek waar ik mijn wijsheid uithaal is deze; 'likeur' van Joyce Y. van Doorn, ISBN 90 6019 555 8 uitgeverij Bert Bakker. Ik hoop dat je met de vlierbessen aan de slag kunt.fijne dag, Noor

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat heerlijk al die siroop. Mijn mam en tante maakte dit ook altijd vroeger en ik vond het ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dit is echte huisvlijt, maar daar ontbrak het bij jou al niet aan...;)

    wat een schattig berentasje, dat je dat nou zo lang liet liggen, he?!
    mooi resultaat nu.

    groetjes, Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Leek me ook lekker. Dacht dat ga ik ook proberen maar de vogels waren me voor geweest. Gr. Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Sehr gesund und lecker. Im Winter trinke ich gerne heißen Holundersaft ( 1 Teil Sirup und 1 Teil heißes Wasser) Das hilft gut bei Erkältung.

    Gezond en lekker.In de winter, warm vlierbessensap (1 deel siroop en 1 deel warm water) Dat helpt me in de kou. (Sorry, vertaald met Google;) )


    Groetjes, Sabine

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je even langskomt en een reactie achterlaat. Vergeet niet je naam te vermelden. Anonieme reacties worden meestal niet geplaatst.