woensdag 29 februari 2012

Breirol - deel 4

Voor degenen die zitten te popelen om verder te gaan met hun breirol deel 4 van dit patroon van Kristin Benecken heb je 49 (86) steken nodig.


Denk er aan de eerste en laatste 3 steken altijd recht te breien. Deze staan niet op onderstaand schema weergegeven.

I = 1 steek recht breien
/ = 2 steken recht samenbreien
O = 1 omslag
\ = 2 steken recht samenbreien*
∆ = 3 steken recht samenbreien

* zie opmerking bij deel 1 over deze steek.

Alle teruggaande naalden averechts breien, tenzij anders aangegeven.

Alleen voor breirol:


De tekens in het kader 3 keer breien. De naalden 1 t/m 12 1x breien.

Voor het tussenstuk 4 naalden recht breien (=2 ribbels). Gevolgd door 1 naald recht en 1 naald averecht. Er hoeven voor het volgende patroon geen steken gemeerderd of geminderd te worden.    
                                                                                                                                                           
Alleen voor de sjaal:


De tekens in het kader 6 keer breien. De naalden 1 t/m 12 2 x breien.

Voor het tussenpatroon heb je 86 steken nodig. In de laatste naald van het tussenpatroon worden 2 steken geminderd. Na het breien van het tussenpatroon staan er 84 steken op de naald.

dinsdag 28 februari 2012

Een echte knuffelbeer...

Vandaag kwam ik een lieve foto tegen van één van mijn beren. Ik had deze beer ooit als pakketje gekocht maar het resultaat viel eigenlijk wat tegen. Beer moest ergens in een verstopt hoekje zijn dagen zien te slijten, want wegdoen... nee... dat kon ik niet.

En toen brak de tijd van de vintage beren aan. Dat was dé oplossing. De haren van zijn vachtje werden voorzichtig ingekort. Ik weet nog dat ik mijzelf moed in sprak: "Slechter dan dit kan het vast niet worden!"

Daarna onder algehele narcose zijn velletje hier en daar met schuurpapier behandeld. Er werd wat vulling uit lijf, armen en benen verwijderd. Dat was al veel beter. Zijn neusje ook even stevig onder handen genomen. Tja als je het doet moet het goed doen toch?


Nadat beer langzaam maar zeker weer bij zijn positieven was gekomen werd hij lekker verwend met een soort van modderbadje. Daarna was mijn beer om te knuffelen. En... dat heb ik in het begin ook maar gedaan. De stakker heeft toch zeker wel een week nodig gehad om bij te komen van het hele gebeuren.

En nu zijn we al weer heel wat jaartjes de beste maatjes!

maandag 27 februari 2012

Hexagonnetjes...

Deze week was iemand op mijn blog op zoek geweest naar quilts van mij. En... ze kon ze niet vinden. Ben ik net wezen kijken en wat denk je... laat ze nou warempel gelijk hebben. Daar gaan we dus verandering in brengen.


Sinds een paar dagen ligt dit werkje weer beneden op een dienblaadje te wachten. Ooit had ik een leuk pakketje gekocht. Daar zijn vorig jaar allemaal hexagonnetjes van gesneden en met veel liefde om kartonnetjes gespannen. Die kartonnetjes had ik al eens in een enthousiaste bui geknipt uit karton. Van punt naar punt meten de hexagonnetjes 2,5 cm.


Nu liggen deze hexagonnetjes al maanden te wachten om tot bloemetjes te worden verwerkt. En ze zijn geduldig... ik heb nog geen gemopper gehoord. 


Maar ik kan maar niet besluiten welk stofje ik voor het midden ga gebruiken.Vandaag of morgen maar eens een paar proefstukjes maken.

zaterdag 25 februari 2012

Breirol - deel 3

Vanmorgen voor een laatste keer deel 3 gekontroleerd. Volgens mij moet de beschrijving zo goed zijn.

Voor deel 3 zijn er 49 (88) steken nodig.


Denk er aan de eerste en laatste 3 steken altijd recht te breien. Deze staan niet op onderstaand schema weergegeven.

I   = 1 steek recht breien
/   = 2 steken recht samenbreien
O = 1 omslag
\   = 2 steken recht samenbreien*
∆  = 3 steken recht samenbreien

* zie opmerking bij deel 1 over deze steek.

Alle teruggaande naalden averechts breien, tenzij anders aangegeven.

Alleen voor breirol:


De tekens in het kader 7 keer breien. De naalden 1 t/m 8 1x breien.

Voor het tussenstuk 4 naalden recht breien (=2 ribbels). Gevolgd door 1 naald recht en 1 naald averecht. Er hoeven voor het volgende patroon geen steken gemeerderd of geminderd te worden.
Alleen voor de sjaal:


De tekens in het kader 13 keer breien. De naalden 1 t/m 8 3 x breien.

Voor het tussenpatroon heb je 86 steken nodig. Dat betekent dat je in de 1e naald 2 steken moet minderen. Deze 86 steken zijn ook nodig voor het volgende deel.

vrijdag 24 februari 2012

Mijn crisis breirol...

Mijn crisis breirol is af. Het was vaak spannend om weer met een nieuw patroon te beginnen. Ik ben heel verrassende steken tegen gekomen. Af en toe was het soms een raadsel of het ooit goed zou komen...


De laatste twee patronen waren een plezier om aan te werken. Ook dit keer is er weer een tricotgedeelte aan de breirol toegevoegd. Daar komen mijn initialen en 2012 te staan.


Dit keer de rol afgewerkt met dezelfde rand waar ik mee begon. Dat zag ik laatst ergens bij een ajoursjaal. Ik ben er gisteren maar even voor gaan zitten.


Gelukkig had ik door het sokkenbreien al wat ervaring. De afwerking van de teen doe ik ook altijd met een maassteek.


Er ging meer tijd in zitten dan ik had gedacht. Maar nu ben ik zo blij dat ik dat gedaan heb.

Het breien gaat heel wat vlugger dan het op papier zetten van al deze prachtige patronen van Kristin Benecken. Vandaag zijn er weer een paar patronen uitgewerkt. Morgen ga ik ze nog even nakijken op mogelijk fouten. Daarna wordt deel 3 gepubliceerd...

donderdag 23 februari 2012

Nog een mooie BOM...

Laatst kreeg ik een berichtje van Carolien waarin ze vertelde dat ook The Raspberry Rabbits een mooie BOM hebben. De naam is in ieder geval indrukwekkend, The Adventures of Harrington and Hannah.


De wol voor de haasjes kun je bij The Raspberry Rabbits bestellen. Zij laat ook zien hoe je de haasjes het beste op de wol neer kunt leggen om zo voor het hele quiltje genoeg te hebben. Handig...

Carolien, reuze bedankt voor deze tip!!!

dinsdag 21 februari 2012

Ik krijg er maar niet genoeg van...

Ik krijg er maar niet genoeg van. Vandaag daarom nog maar een paar foto's van mijn granny sqaure plaid. Hij ligt hier nog steeds gezellig in de kamer mooi te zijn.


Zo kunnen jullie het randje eindelijk eens goed zien. Het is een soort zigzagrand geworden. Dat vond ik bij dit dekentje wel zo leuk.


Iemand vroeg laatst welke wol ik hiervoor heb gebruikt. Gewoon een wit bolletje van de Zeeman. 

Momenteel heb ik een nieuw haakprojectje. Dat wordt héél wat anders. Pas als het af is laat ik het hier zien. Zo... heb ik meteen een stok achter de deur om het projectje niet op de stapel met UFO's te laten eindigen...

zaterdag 18 februari 2012

Breirol - deel 2

Vandaag deel 2 van de breirol en adventssjaal. Voor dit patroon zijn er 48 (87) steken nodig.

Lees eerst even de hele beschrijving door.

De noppen in dit patroon zijn best lastig om te breien. Hier vind je een filmpje om met een haaknaald de nop te maken. Zelf brei ik de nop op de heengaande naald zoals beschreven en terug maak ik gebruik van een haaknaald om de draad door al de steken heen te krijgen. Gewoon doen wat je zelf het makkelijkst vindt. En kom je er helemaal niet uit dan kun je de nop gewoon vervangen door een rechte steek.


Denk er aan de eerste en laatste 3 steken altijd recht te breien. Deze staan niet op onderstaand schema weergegeven.

I    = 1 steek recht breien
/    = 2 steken recht samenbreien
O  = 1 omslag
\    = 2 steken recht samenbreien *
N  = Brei uit 1 steek 7 steken als volgt: 1 recht, 1 omslag, 1 recht, 1 omslag ,
        1 recht, 1 omslag, 1 recht. Aan de verkeerde kant deze steken
        averechts samen breien.

* zie opmerking bij deel 1 over deze steek.

Alle teruggaande naalden averechts breien, tenzij anders aangegeven.



Voor sjaal naalden 1 t/m 14 twee keer breien.

Alleen voor de breirol:


De tekens in het kader 3x breien. De naalden 1 t/m 14 1x breien.

Voor het tussenpatroon meteen begin met 4 naalden recht (= 2 ribbels). Brei nog één naald recht en in de averechtse pen 1 steek meerderen voor het volgende patroon. In totaal staan er nu 49 steken op de naald.

Alleen voor de sjaal:


De tekens in het kader 6x breien. De naalden 1 t/m 14 1x keer breien.

Voor het tussenpatroon heb je 86 steken nodig. Dat betekent dat je in de 1e naald 1 steek moet minderen. In de laatste naald van het tussenpatroon worden 2 steken gemeerderd. Na het breien van het tussenpatroon staan er 88 steken op de naald.

Kristin Benecken van Wollkistchen heeft de Adventssjaal 2010 geschreven. Van haar heb ik toestemming om het patroon in het Nederlands te vertalen en hier met jullie te delen.

vrijdag 17 februari 2012

Een blackwork freebie...

De laatste dagen vliegen hier voorbij. Vandaag heb ik weer drie patroontjes aan mijn breilap toegevoegd. Ik ben nu bij deel 20 en dat is weer even uitdokteren hoe ik het patroon het mooist kan verwerken in mijn rol. Een foto houden jullie nog tegoed.

De komende tijd hoop ik af een toe een deel van de rol hier te plaatsen. Het is mijn bedoeling morgen deel 2 vertaald te hebben.


Dit leuke werkje kwam ik laatst tegen. Ik heb het nog niet zelf gemaakt. Deze foto komt van haar blog. Het wordt blackwork genoemd. Tja... dat het in het rood geborduurd wordt maakt blijkbaar niet zoveel uit. Het is een prachtig patroon van Chez Mounette.


Op haar blog vindt je verschillende variaties op en toepassingen van dit patroon. Allemaal een fijn weekend gewenst...

woensdag 15 februari 2012

Prim en een freebie...

Vandaag wil ik een paar prachtige Amerikaanse Prim Blogs met jullie delen. Heel veel kijkplezier!


Dit haasje is een freebie van Drakestone Primitives Country Cabin. Als je bij haar een berichtje achterlaat met je mailadres of haar een mailtje stuurt krijg je het patroontje toegestuurd. Geweldig toch...


En deze lamp is door Kris van Simply Prim zelf gemaakt. Knap he?


Dit schilderijtje is gemaakt door Jody van Primgals Primitive Palette. Het is een stijl die zo amerikaans is maar die ik erg mooi vind...

dinsdag 14 februari 2012

Gevonden...freebie...

Gevonden... hè, hè. Vorige week heb ik zitten zoeken naar het patroontje van dit borduurwerkje...

Kom ik vandaag zomaar het blog tegen waar ik het patroon vandaan komt. Kijk... daar wordt ik nu blij van. En wat is er voor vandaag nu toepasselijker dan deze tekst...


Het is een freebie van Plumstreet Samplers. Meer freebies van haar vind je hier.

zondag 12 februari 2012

Huiswerk af...

Zo, het huiswerk van Joke is weer af. Deze broddellap is de schuld van mijn huidige breivirus. Tja, dat krijg je als je niet goed uitkijkt.


Het ging dit keer heel wat makkelijker als bij het vorige patroondeel. Op zich was die niet zo moeilijk om te breien, maar ik had telkens te veel steken. Het duurde even voordat ik in de gaten had waar dat door kwam... gewoon goed op het patroon  kijken en precies breien wat daar staat...


Straks ga ik weer verder met mijn eigen breirol. En ... haken. Maar daarover een volgende keer meer.

zaterdag 11 februari 2012

Breirol - deel 1

Vandaag een eerste poging gedaan om een breibeschrijving te maken voor de "crisis" breirol. Meer hierover kun je hierhier en hier lezen.

Kristin Benecken van Wollkistchen heeft in 2010 Adventssjaal 2010 geschreven. Van haar heb ik toestemming om het patroon in het Nederlands te vertalen en hier met jullie te delen.

Daar ben ik natuurlijk erg blij mee!

Het omzetten van het breipatroon van Kristin naar mijn breirol is iets wat ik al doende uitdokter. Ik probeer het zo goed mogelijk voor jullie op papier te zetten... maar ja... er kunnen dus foutjes in zitten. Mocht je die tegenkomen, laat het dan even weten.

Voor de grote breisters onder jullie zal ik in de beschrijving tussen haakjes het stekenaantal en herhalingen zetten voor de originele adventssjaal!


Het eerste patroontje is nog vrij eenvoudig. Je zet 47 (87) steken op. Brei verder met het schema zoals hieronder staat weergegeven. De 3 eerste en de 3 laatste steken brei je altijd recht. Deze steken staan niet in het schema weergegeven.


∆ = 3 steken recht samenbreien*
/ = 2 steken recht samenbreien
O = 1 omslag
\ = 2 steken recht samenbreien**
I = 1 steek recht breien
R= ribbel breien (heen en terug recht breien)

* 1 steek afhalen, 2 steken recht samenbreien, de afgehaalde steek over de samengebreide steek halen.

** Ik brei dit door de 1e steek af te halen, de volgende recht te breien en de afgehaalde steek over de gebreide steek te halen. Dit vind ik in mijn breiwerk mooier worden. In het oorspronkelijke patroon wordt er twee steken samengebreid door in de achterste lussen te steken.

Alle teruggaande naalden brei je altijd averechts, tenzij anders aangegeven.

Het schema lees je van rechts naar links. De tekens tussen de donkere lijnen moet je in dit patroon nog 3 (7) keer herhalen. In totaal brei je dus in één naald 4 (8) keer het aangegeven patroon.

De naalden 1 t/m 16 worden maar één keer gebreid.

Brei vervolgens een tussenpatroon. Mijn tussenpatroon bestaat uit 2 ribbels = 4 naalden recht breien. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een tussenpatroon bedenken.

Het originele tussenpatroon van de adventssjaal geef ik hier weer voor de liefhebbers. Let op, als je de breirol breit, kun je dit gedeelte overslaan.

Voor het tussenpatroon heb je 86 steken nodig. Dat betekent dat je in de 1e naald 1 steek moet minderen.

In de laatste naald van dit tussenpatroon wordt die steek weer gemeerderd. Na het breien van het tussenpatroon staan er dus weer 87 steken op de naald.


In dit schema worden zowel de heengaande als de teruggaande naalden getekend. Je zult zien dat er een ribbeltjes patroon ontstaat met daartussen een ajournaald met kralen. Denk eraan dat je de eerste 3 en laatste 3 steken recht blijft breien. De steken staan niet in dit schema getekend. Herhaal de steken binnen de dikke lijnen 16 keer per naald. 

P = Tutorial kraal breien Even kijken hoe het werkt. In het voorbeeld wordt op de
      averechtse kant een kraal meegebreid. In het patroon passen we hetzelfde
      toe op de recht kant van het werk.
/ = 2 steken recht samenbreien
O = 1 omslag
\ = 2 steken recht samenbreien*
I = 1 steek recht breien

* Ik brei dit door de 1e steek af te halen, de volgende recht te breien en de afgehaalde steek over de gebreide steek te halen. Dit vind ik in mijn breiwerk mooier worden. In het oorspronkelijke patroon wordt er twee steken samengebreid door in de achterste lussen te steken.

Heb je aan het meerderen in de laatste naald van het tussenpatroon gedacht? Als het goed is staan er nu 87 steken op de naald.

Gefeliciteerd, het eerste patroon voor de adventssjaal af.


Vanaf hier ga ik weer verder met de breirol.

Brei vervolgens nog 1 naald recht. Meerder in deze naald 1 steek zodat er in totaal 48 steken op de naald staan. Brei 1 naald averecht.

Gefeliciteerd, het eerste patroon voor breirol is af.

vrijdag 10 februari 2012

Twee lieve borduurwerkjes...

Het was gisteren een heerlijk dagje. Man en kind gingen al vroeg de deur uit en ik had het rijk voor mij alleen. Dat gebeurt hier niet meer zo vaak dus gisteren was even extra genieten.


 Af en toe heb ik dat nodig. Een dagje even alleen. Gewoon wat rondscharrelen in huis. Soms er op uit. Even genieten van rust en stilte.


Van breien is niets gekomen maar er zijn wel twee lieve borduurwerkjes toegevoegd aan mijn stapel.


En ik heb er al een plannetje voor.  De borduurwerkjes worden verwerkt in een naaldenmapje en speldenkussentje. En die komen weer in mijn borduurmand in wording...

Dit mandje heb ik ooit gevonden op een rommelmarkt. Er zat blauw geruite bekleding in. Daar komt dit frisse roodwit ruitje voor in de plaats. 

Het patroontje van deze borduurwerkjes is een freebie en vond ik hier. De schaartjes had ik als eerste geborduurd. Pas toen ik met het tweede borduurwerkje bezig was snapte ik die "vreemde rand" die om het eerste borduurwerkje zat.


Het zijn twee schaartjes tegen elkaar. Tja... daar had ik dus een hele dag voor nodig...

donderdag 9 februari 2012

Een oudje...

Vandaag laat ik maar eens een borduurwerkje zien wat ik volgens mij ergens vorig jaar geborduurd heb. Dit keer een heel ander kleurtje dan jullie van mij gewend zijn.


Het patroon is een freebie dat ik ooit ergens tegenkwam. 'k Heb net zitten zoeken naar een linkje... maar kan het even niet vinden. Dat houden jullie dus nog te goed. Als iemand het weet hoor ik het graag...


Om het deze vintage look te geven heb ik een sterk bakje koffie gezet. Gewoon twee theelepels oploskoffie met een beetje water aanlengen. Het is een beetje experimenteren. Op sommige plekken heb ik wat extra koffie toegevoegd. Vind je het te donker worden dan kun je het met wat water corrigeren. En is het helemaal niet naar je zin gewoon even goed uitspoelen en opnieuw beginnen. Let op, eenmaal met koffie behandeld krijg je nooit meer de oude kleur terug.


Veel van mijn borduurwerkjes werk ik met mijn lockmachine af. Er liggen zo al heel wat lapjes op een stapeltje te wachten. 


Vandaag heb ik een dagje voor mijzelf. Ik heb net wat leuke patroontjes verzameld. Straks maar eens een beginnetje maken. En natuurlijk wil ik weer aan mijn breirol werken. De eerste twaalf patroontjes zijn af. Maar daarover een volgende keer meer...

woensdag 8 februari 2012

Een roodborstje en een rood...

Hier hangen al weer wat weken een viertal vetbolletjes voor al die vogeltjes die wel wat extra kunnen gebruiken. Maar... vogels hadden we er nog niet bij gezien. Tot gistermiddag...



Toen "het" ons in de peiling kreeg was de vogel snel gevlogen...

Waar we geen foto van hebben is van wat we gisteravond hebben meegemaakt. Zo leuk!!!! We reden op de snelweg, langs de rand van de Veluwe, en zagen ineens "iets" oversteken. Geen idee wat het was. Wel was er één paar oogjes te zien door de koplampen. En toen we vlakbij waren... nou ja zeg... zit daar in de berm een klein vosje doodleuk naar ons te kijken... Waar een mens al niet blij van kan worden...

maandag 6 februari 2012

Van alles wat...

De afgelopen dagen zijn er heel wat steekjes aan mijn "crisis" breirol toegevoegd. Daar zal ik jullie binnenkort wat foto's van laten zien. En ik heb goed nieuws... Kristin vindt het erg leuk dat ik haar patroon hier ga vertalen. Voor wie niet weet waar dit over gaat klik even hier, hier en hier. Deze week kunnen jullie het eerste patroontje verwachten.




Deze foto's van mijn granny square dekentje heb ik in de vrieskou gemaakt. Het randje was erg leuk om te maken. Toch nog weer anders als eerst gedacht. Maar zo gaat dat vaak bij mij... al doende groeit er iets onder mijn handen.

Omdat ik toch buiten was ook nog wat andere plaatjes geschoten...








Terwijl ik dit schrijf wordt hier de vriezer ontdooit. Wel zo makkelijk met dit weer. Alles hups... zo naar buiten. En straks zonder problemen weer terug de vriezer in.

Tja... nu moet ik toch echt stoppen... er liggen allerlei huishoudelijke klusjes te wachten...

vrijdag 3 februari 2012

Wat een uitdaging...

Het tweede patroontje is aan mijn crisis breirol toegevoegd. Echt een uitdaging met die nopjes. Maar zó leuk om te doen...


Iemand vroeg om het patroon hier in het Nederlands te delen met jullie. Daarvoor heb ik toestemming  gevraagd aan Kristin Benecken, de ontwerpster van al dit moois. Net als sommige van jullie ben ik erg benieuwd naar haar reactie. Zodra ik wat meer weet laat ik het jullie weten.

Iedereen een fijne dag gewenst! En.... moet je nog naar buiten... niet vergeten je hééééél warm aan te kleden!!!