donderdag 2 februari 2012

"Crisis" breirol...

Mijn tweede breirol van dit jaar staat op de pennen. Na toch nog even getwijfeld te hebben ben ik vandaag begonnen met de Adventssjaal 2010 waar ik hier over heb verteld.

En wat is-ie leuk!!! Dit is mijn tweede poging. De eerste keer klopte mijn stekenaantal niet helemaal. Het originele patroon is voor een sjaal en ik maak er een breirol van. Dat betekent zoeken naar een stekenaantal waarbij het originele patroon zo makkelijk mogelijk te volgen is. Het lijkt nu precies goed te zijn.


Deze breirol wordt voor mij een beetje een symbool voor de huidige economische crisis. Een breirol waar soberheid voorop staat. En stiekem hoop ik natuurlijk dat deze rol over een jaar of honderd door een liefhebber van oude textiel wordt gevonden. Zij, het moet haast wel een zij zijn, ziet dan natuurlijk mijn initialen en het jaartal waarin het is gemaakt. En dat jaartal met de soberheid van het rolletje zorgt dan natuurlijk voor bloemrijke verhalen. Wie weet, komt ze (het breirolletje) wel in een museum te liggen. Zichtbaar voor al die liefhebbers van oud textiel en oud handwerk. Misschien liggen de bestanden van onze blogs nog wel ergens opgeslagen. Voor die tijd een belangrijke bron van informatie over het leven van een handwerkende vrouw aan het begin van de 21ste eeuw. Tja... ik moet maar weer snel aan het breien gaan want ik begin nu toch echt door te draven.


Hoe kwam ik toch op het idee van een "crisis" breirol? Bij mijn eerste poging had ik vier steken gebruikt voor de randen aan beide zijden. Bij de tweede poging dacht ik dat het met drie ook zou moeten kunnen. Als ik heel eerlijk ben was het met vier steken wel mooier. En... een extra steekje aan beide zijden van het patroon zelf zou ook niet verkeerd zijn.

Meer steekjes betekent ook meer katoen. En toen wist ik het. Deze rol wordt een symbool van zuinigheid. Dus in het tussenpatroon geen drie ribbels maar nu twee. Dat scheelt op een breirol met 24 verschillende patroontjes al zo'n 46 naalden.

Zo meteen ga ik snel verder met het tweede deel. In de beschrijving staat dat het patroon twee keer gebreid moet worden. Bij mij zal het dus bij één enkele keer breien blijven...

7 opmerkingen:

Annelies zei

Hij ziet er nu al heel erg mooi uit !

marloes zei

geweldig hoe je dit verwoord, krijg bijna zin om mee te breien maar ik heb al vier werkjes onderhanden,Hoe bedoel je crisis....ha ha brei ze gr marloeskreatief

Hennie zei

Hartstikke leuk patroon ! ! !

Groetjes Hennie.

Elizabeth zei

Wat leuk dat je aan een breirol bezig ben..
Ik heb er vorig jaar ook één gemaakt en ga binnenkort ook weer met een nieuwe van dit jaar starten. Het is zo leuk om te doen!
Succes, en ik vind het erg leuk om je patroontjes te zien.

Anoniem zei

hoi,
lijkt me een hele mooie sjaal, heb hem ook opgeslagen,en past in deze "crisis"tijd,
maar nu nog de vertaling ...mijn engels is niet zo goed.
Wil je die met me /ons delen ?

veel plezier met verder breien.
breigroet Cathérine

Annelein zei

Ik heb aan Kristin, ontwerpster van de sjaal, gevraagd of ik de patroontjes hier vertaald mag weergeven. Hopelijk zegt ze ja!

sylvia zei

Annelein, mag ik zo onbescheiden zijn te vragen hoeveel steken je opgezet hebt, ik kom er nog niet uit!!!
groetjes, Sylvia