zaterdag 11 februari 2012

Breirol - deel 1

Vandaag een eerste poging gedaan om een breibeschrijving te maken voor de "crisis" breirol. Meer hierover kun je hierhier en hier lezen.

Kristin Benecken van Wollkistchen heeft in 2010 Adventssjaal 2010 geschreven. Van haar heb ik toestemming om het patroon in het Nederlands te vertalen en hier met jullie te delen.

Daar ben ik natuurlijk erg blij mee!

Het omzetten van het breipatroon van Kristin naar mijn breirol is iets wat ik al doende uitdokter. Ik probeer het zo goed mogelijk voor jullie op papier te zetten... maar ja... er kunnen dus foutjes in zitten. Mocht je die tegenkomen, laat het dan even weten.

Voor de grote breisters onder jullie zal ik in de beschrijving tussen haakjes het stekenaantal en herhalingen zetten voor de originele adventssjaal!


Het eerste patroontje is nog vrij eenvoudig. Je zet 47 (87) steken op. Brei verder met het schema zoals hieronder staat weergegeven. De 3 eerste en de 3 laatste steken brei je altijd recht. Deze steken staan niet in het schema weergegeven.


∆ = 3 steken recht samenbreien*
/ = 2 steken recht samenbreien
O = 1 omslag
\ = 2 steken recht samenbreien**
I = 1 steek recht breien
R= ribbel breien (heen en terug recht breien)

* 1 steek afhalen, 2 steken recht samenbreien, de afgehaalde steek over de samengebreide steek halen.

** Ik brei dit door de 1e steek af te halen, de volgende recht te breien en de afgehaalde steek over de gebreide steek te halen. Dit vind ik in mijn breiwerk mooier worden. In het oorspronkelijke patroon wordt er twee steken samengebreid door in de achterste lussen te steken.

Alle teruggaande naalden brei je altijd averechts, tenzij anders aangegeven.

Het schema lees je van rechts naar links. De tekens tussen de donkere lijnen moet je in dit patroon nog 3 (7) keer herhalen. In totaal brei je dus in één naald 4 (8) keer het aangegeven patroon.

De naalden 1 t/m 16 worden maar één keer gebreid.

Brei vervolgens een tussenpatroon. Mijn tussenpatroon bestaat uit 2 ribbels = 4 naalden recht breien. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een tussenpatroon bedenken.

Het originele tussenpatroon van de adventssjaal geef ik hier weer voor de liefhebbers. Let op, als je de breirol breit, kun je dit gedeelte overslaan.

Voor het tussenpatroon heb je 86 steken nodig. Dat betekent dat je in de 1e naald 1 steek moet minderen.

In de laatste naald van dit tussenpatroon wordt die steek weer gemeerderd. Na het breien van het tussenpatroon staan er dus weer 87 steken op de naald.


In dit schema worden zowel de heengaande als de teruggaande naalden getekend. Je zult zien dat er een ribbeltjes patroon ontstaat met daartussen een ajournaald met kralen. Denk eraan dat je de eerste 3 en laatste 3 steken recht blijft breien. De steken staan niet in dit schema getekend. Herhaal de steken binnen de dikke lijnen 16 keer per naald. 

P = Tutorial kraal breien Even kijken hoe het werkt. In het voorbeeld wordt op de
      averechtse kant een kraal meegebreid. In het patroon passen we hetzelfde
      toe op de recht kant van het werk.
/ = 2 steken recht samenbreien
O = 1 omslag
\ = 2 steken recht samenbreien*
I = 1 steek recht breien

* Ik brei dit door de 1e steek af te halen, de volgende recht te breien en de afgehaalde steek over de gebreide steek te halen. Dit vind ik in mijn breiwerk mooier worden. In het oorspronkelijke patroon wordt er twee steken samengebreid door in de achterste lussen te steken.

Heb je aan het meerderen in de laatste naald van het tussenpatroon gedacht? Als het goed is staan er nu 87 steken op de naald.

Gefeliciteerd, het eerste patroon voor de adventssjaal af.


Vanaf hier ga ik weer verder met de breirol.

Brei vervolgens nog 1 naald recht. Meerder in deze naald 1 steek zodat er in totaal 48 steken op de naald staan. Brei 1 naald averecht.

Gefeliciteerd, het eerste patroon voor breirol is af.

7 opmerkingen:

Wieke van Keulen zei

Leuk hoor, Annelein; het is dat ik al met jookies meedoe, maar je patroon ziet er ook erg leuk uit.

Anoniem zei

Hallo Annelein,

Hartelijk bedankt voor de vertaling van de advent sjaal.

Groetjes Gerda

sylvia zei

dank je wel, ga zo gauw mogelijk aan de gang!!
fijn weekend, groeten, Sylvia

sylvia zei

Annelein, de vertaling is perfect, hoor! Ik heb net mijn patroontje af: en het wordt hier helemaal een crisisrol, want ik heb maar 84 gram!!
Over van mijn eerste breirol van Fleur, dus ik maak maar 1 tussenribbel ipv 2!!
groetjes, Sylvia

janneke zei

super ik doe graag mee
fijn dankje wel voor de vertaling

gr janneke besling

Annelies zei

Ik kon het niet laten en heb gisteren het eerste patroontje gebreid. Wat leuk ! Dank je wel dat je het op je site zet.

Anoniem zei

Hallo annelein,
Ik wil graag mee doen aan de adventsjaal dit jaar,heb de wol gisteren gekocht,maar ik zie erg tegen het engels op,is het mogelijk dat ik een ned.beschrijving kan krijgen,zodat ik elke dag toch mee kan breien?
Vr.groet ,
R.mesu
Rwqrmesu@zeelandnet.nl