woensdag 14 november 2012

Breirol - deel 25

De breirol op zich is helemaal af. Zelf vind ik het erg leuk om mijn initialen en jaartal in de breirol te verwerken.

Daarom een extraatje voor de liefhebbers. Lees wel de beschrijving eerst even helemaal door.


Het aanbrengen van je initialen en jaartal kun je op verschillende manieren doen. Ik vind het borduren van kruissteekjes erg leuk. Hierboven zie je twee verschillende uitvoeringen. Maar je kunt ook voor een andere manier kiezen.

Het is belangrijk om van te voren te weten wat je wilt gaat doen. Dus eerst op zoek naar een leuk alfabet. Het internet kan je daar vast wel bij helpen.

Hou goed rekening met de breedte van het breiwerkje. Dat zijn bij deze rol 41 steken. Heb je één of twee steken meer nodig dan kan dat door deze steken in de eerste naald te meerderen aan beide zijden.


Je rekent uit hoeveel naalden in tricotsteek je nodig hebt om jou ontwerp te kunnen maken. Voeg daar dan nog net zoveel naalden aan toe om aan beide kanten wat ruimte over te houden.

In mijn voorbeeeld ga ik er vanuit dat je kruissteekjes gebruikt. Gebruik je een andere manier om je breirol te versieren dan lukt het je vast wel om op een creatieve manier uit te rekenen hoeveel naalden je moet breien.

Stel je letters zijn 11 steekjes en de cijfers 8 steken hoog. Tussen deze beide wil je 4 naalden tricot. Aan de onder- en bovenkant wil je ook 4 naalden tricot. Dan brei je in totaal 11 + 8 + 4 + 4 + 4 = 31 naalden in tricotsteek ( 1 naald recht, 1 naald averecht).

Misschien wil je alles op één regel houden. Het is immers een crisirol. Dan hoef je minder naalden te breien. 


Als je klaar bent met het breien van de naalden in tricotsteek tel dan nog even goed na of het inderdaad ook klopt. Zorg in ieder geval dat je met een averechtnaald eindigt. Liever een naald teveel dan een naald te weinig! 

Brei vervolgens nog 4 naalden recht (is 2 ribbels). Je kunt het werk nu wegleggen. Hou voldoende draad over om eventueel nog 1 naald te kunnen breien. Wees hierin royaal...

Het borduren doen we pas als de rol helemaal af is...


LET OP:

Nu begin je opnieuw met het opzetten van de steken zoals beschreven bij deel 1.

Heb je geen extra breipennen van dezelfde dikte dan kun je de steken tijdelijk overzetten op een dunnere naald of je kunt er een dubbele katoenen draad doorheen rijgen. Wel goed oppassen dat je geen steken laat vallen.

Brei verder in patroon zoals de tekening het aangeeft. Eindig met een averechtse naald. Geen tussenstuk breien, alleen het patroon van deel 1. De draad nog niet afknippen...


De volgende keer leg ik uit hoe je deze twee stukken aan elkaar kunt zetten. Heb je al veel brei- en maaservaring dan lukt het je vast zonder mijn uitleg.

Veel succes met de laatste loodjes!

9 opmerkingen:

Hobbyrita zei

Tof idee om je breirol zo persoonlijk te maken met je initialen! Zou ik ook ooit nog eens willen maken, lijkt me leuk om doen. De jouwe is in elk geval prachtig!
Groetjes, rita.

Guusje, zei

O wat geweldig dat je dit zo doet, dit vind ik ook erg mooi om te doen. Bedankt voor de uitleg.

Ageeth Dorsman zei

Superleuk idee om de breirol af te
werken en persoonlijk te maken! Ik ga
het zeker zo proberen, al zal ik wel
stap-voor-stap de uitleg moeten volgen, denk ik.
Groetjes van Ageeth

Marion zei

Wat een prachtig einde van een breirol. Ik loop 2 patroontjes achter maar als ik dit nu zie ga ik snel verder aan de brei.
Bedankt weer en de groetjes van Marion

Annelies zei

Een heel mooi einde van de breirol, maar ik heb definitief besloten hem nog niet af te kanten. Ik ga verder met de nieuwe adventshawl die ik dan tot rolpatroontjes maak. Ik denk echter niet dat ik het tempe één per dag haal.

Annelein zei

Ha meiden,

Leuk om te lezen dat jullie de uitdaging aandurven!!!

En Annelies, jou tempo van quilten doe ik echt niet na...

Lieve groet,
Willeke

Annelein zei

Ha meiden,

Leuk om te lezen dat jullie de uitdaging aandurven!!!

En Annelies, jou tempo van quilten doe ik echt niet na...

Lieve groet,
Willeke

Willy zei

Vanmiddag een inhaalslag van vier patroontjes, dus ik ben nu helemaal bij t/m 24. Ik heb nog voldoende garen over, even kijken of ik nog door brei.
Groetjes,

Jeanny zei

Heel leuk idee. Het moet lukken om hem deze week af te maken.
Lieve groet.