maandag 29 november 2010

Appel-kaneel cakejes...

Vrijdag heb ik appel-kaneelcakejes gebakken. Erg leuk om te doen en het huis gaat er heerlijk van ruiken.


Wat heb je nodig

200 gram cakemeel of zelfrijzende meel
200 gram suiker
200 gram boter
2 theelepels vanille-extract
2 appels
1 eetlepel kaneel
1 theelepel kaneel
1 muffinplaat (12 stuks)

Schil de 2 appels, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine stukjes. Doe alles in een pan en voeg een klein beetje suiker toe. Doe een deksel op de pan. Laat de appel op een laag vuurtje zacht worden. Dit hoeft niet zo heel lang te duren. Vaak zet ik het gas bijtijds uit. Door de warmte van de pan gaart de appel nog na.

Mix de boter met de suiker tot een cremige massa. Voeg één voor één de eieren toe. Daarna het vanille-extract en de eetlepel kaneel toevoegen. Alles nog even goed mengen. De meel zeven en er voorzichtig doorheen scheppen.

Vet een muffinplaat in met boter. In elk bakje heel iets meel doen. Door te kloppen en de plaat wat rond te draaien de meel goed verdelen.

De oven aanzetten op 175 graden Celsius en gaan voorverwarmen.

Nu een schep van het beslag in de vorm doen. Tot de vorm ongeveer voor de helft of iets minder gevuld is. Daar overheen de appel scheppen.


Er blijft nog wat beslag over. Wat kun je daarmee doen?

Tip 1
Wat overblijft stort ik in een kleine springvorm. Het gaat samen met de bakplaat de oven in. Dit is leuk weggeven aan iemand en soms verdwijnt het hier gewoon in de vriezer. Handig voor als er onverwachts bezoek komt. Even in de oven... heerlijk!

Tip 2
Als ik meerdere lekkere dingen heb, zoals bij een high-tea, is deze hoeveelheid beslag voldoende voor 2 x 12 cakejes. Het beslag gewoon wat verdelen over de 24 bakjes. De cakejes worden nu iets minder hoog.

Als de oven op temperatuur is ongeveer een 18-20 minuten in de oven.

Helaas geen foto's van het eindresultaat, maar geloof me... ze waren heerlijk!!!!!

1 opmerking:

Anita - Vlijtige Handjes zei

Die gaan we van 't weekend dan maar eens lekker maken. De kerstboom in huis halen en lekker een cakeje erbij.