donderdag 12 april 2012

Een prachtig schoollapje...

Vorig jaar heb ik een prachtig schoollapje geborduurd, een prachtige freebie van Sylvia. Het was bijna af, alleen mijn naam en het jaartal moest ik nog toevoegen. En op de één of andere manier kwam het er maar niet van. Wat ik ook bedacht... het paste niet in de ruimte die ik vrij had gehouden.


Hier en hier schreef ik dat ik vorige maand al mijn borduurwerkjes naar beneden heb gehaald. Ook dit bewuste borduurwerkje zat er natuurlijk tussen en schreeuwde om afgemaakt te worden...

Ineens wist ik het. Het werd een echte reproductie. Met de naam van de oorspronkelijke maakster en het jaartal erin verwerkt. En toen klopte het helemaal.

Wil je ook dit schoollapje van tante Minna borduren dan moet je even hier  klikken en helemaal naar beneden scrollen en op "download" klikken.


Op het blog van Sylvia kwam ik deze foto van tante Minna tegen. Daar verteld zij het volgende over tante Minna...

Tante Minna is een oudtante van Sylvia, een zus van haar oma, en al weer enkele jaren geleden gestorven. Ze woonde in een klein vakwerkhuisje met lage plafonds en een kleine, daarbij behorende, boerderij. Ze droeg altijd een schort en een hoofddoek. De lange grijze haren waren altijd tot een knot gedraaid en op haar achterhoofd vastgestoken.

Tante Minna was altijd goed gemutst met een lach op haar gezicht, terwijl ik weet, dat zij niet een makkelijk leven had.

Ik heb zelfs een foto van haar, daarop kun je haar precies zien, zoals ik haar in mijn herinnering heb. Altijd in de tuin om te oogsten en om te haken.

Een poosje geleden bekeek ik samen met mijn moeder oude foto's en toen viel er een geborduurde schoollap in mijn handen. Ik wist helemaal niet van het bestaan ervan. Mijn adem stokte in mijn keel...


Ik heb het zeker een half uur alleen maar stil bekeken. Door mijn tante Minna geborduurd als 11-jarig meisje. Het is een grote schat die ik mee naar huis mocht nemen.

Het schoollapje wordt momenteel ingelijst. Ik wil het hier in huis een mooi plaatsje geven.

Pas geleden kreeg ik het idee het schoollapje na te borduren. Ik ging achter de computer zitten, telde het patroon heel precies uit en maakte er een borduurpatroon van, die maar heel minimaal afwijkt van het origineel. Het is echt precies het schoollapje, die door mijn oudtante honderd jaar geleden is geborduurd.

Dit verhaal maakt het borduurwerkje voor mij erg bijzonder. Het is ineens of ik tante Minna een beetje ken. Misschien wel omdat ze mij aan mijn eigen oma doet denken...

Sylvia, heel erg bedankt dat je dit prachtige handwerk en het verhaal van je oudtante met mij hebt willen delen...

12 opmerkingen:

Annelies zei

Mooi ! Je weet hoe dit ik op dit soort lapjes ben.

Elisabeth zei

Wat een mooi lapje.

gr Elisabeth
http://kostbaar.wordpress.com

Tilly zei

Erg mooi, en leuk dat er een verhaal van de maakster bekend is. groetjes

marloes zei

Mooie lap ook mede door je verhaal krijgt het iets extra s gr marloeskreatief

Anoniem zei

Wat een prachtig verhaal, en zo bijzonder dat zij nu door het opnieuw borduren van dit prachtige schoollapje voor altijd een beetje bij ons is...

Grit zei

Ich bin sprachlos. Der Sampler ist traumhaft. Ich liebe es auch in rot, obwohl blau meine Lieblingsfarbe ist.
Wunderschön!!!
Liebe Grüße Grit

Manuela zei

WOW! Der Sampler sieht sehr schön aus.

LG Manuela

@nneke zei

Geweldig leuk en inderdaad een goed idee om het helemaal origineel te houden met de naam van 'tante Minna' . @

Lida zei

Bedankt voor de link, ik heb het meteen gedownload en opgeslagen! Vind het een geweldig werkje! Ik zet ook de originele initialen erop en dan buiten het werkje met een onopvallend kleurtje de mijne met jaartal, het is tenslotte een kopie, maar wel een gave!
Groetjes
lida

Balsemien zei

Op de een of andere manier komt de foto van tante Minna me zo bekend voor... Fijn dat het lapje klaar is en voor je gevoel kloppend!

Marijke zei

Wat een prachtig merklapje is dit.
Ik heb meteen het patroon gedownload, bedankt voor de link!
Groetjes van Marijke

Anoniem zei

Bedankt voor de link om het patroon te downloaden.
Alleen vraag ik me af,waarom de merklappen vaak in een roodtint gemaakt zijn?
'kHeb ook een liggen van mijn tante en dat is ook in rood geborduurd. Weet iemand dat?
fijn weekend allemaal
groetjes,Truus uit Drenthe